o 400 g ricotte
o 3 jajca
o 50 ml mleka
o 1 čajna žlička drobno sesekljanih metinih listov
o naribana lupina 1 bio pomaranče ali limone
o ¼ žličke zmlete vanilije
o 150 g moke
o 1 1/2 čajne žličke pecilnega praška
o 1 ščepec soli
o 50 g rjavega sladkorja
o ca. 500 ml olja za cvernje
o sladkor v prahu za potrest
V skledi zmešajte ricotto z jajci. Dodajte meto, pomarančno lupinico in vanilijo. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in ščepec soli. Suhe sestavine vmešajte v jajčno mešanico, dokler ne nastane gladko, prožno testo. Pustite 15 minut počivati.
V ponvi segrejte olje. Olje ne sme biti prevroče, da kroglice ne postanejo takoj rjave in da se v notranjosti lepo zapečejo.
Z dvema žličkama oblikujte majhne kroglice in jih previdno spustite v olje. Pečemo po delih (torej vedno nekaj kroglic naenkrat, ne preveč), dokler ne porumenijo 3-4 minute – vmes nekajkrat obrnemo.
Kroglice dvignite s cedilko in jih položite na kuhinjski papir, da se dobro odcedijo.
Zlato rjave pečene kroglice ricotte posipajte s sladkorjem v prahu in postrezite z marmelado iz jagod
Recept Lene Fuchs – meinleckeresleben.com