- Operite pomaranče in limono, jih dajte v ponev in pokrijte z vodo. Na vodo dajte košček pergamentnega papirja, da bo sadje ostalo pod vodno gladino. Kuhamo 30 minut na zmernem ognju.
- Medtem pripravite podlago. Če želite to narediti, pomaranče narežite na drobne rezine (0,4 cm) – če želite, lahko pomaranče predhodno olupite in nato narežete na rezine (to priporočam vsem, ki ne marajo rahlo grenkega okusa).
- Rezine pomaranče položite v večjo ponev. Zalijte z medom, dodajte vanilijo in vročo vodo. Pustimo naj vre, dokler voda ne izhlapi.
- Dno tortnega modela (26 cm) obložite s papirjem za peko. Podmažite stranice in potresite z mletimi mandlji. Na dno modela razporedite rahlo kandirane rezine pomaranče.
- Za testo stepemo jajca s sladkorjem, da postanejo penasta. Počasi dodajte olje. Kuhane pomaranče in limono vzamemo iz vode, razrežemo na četrtine (po potrebi izrežemo koščice) in sesekljamo v drobni pire
- V mešanico jajc in sladkorja zmešajte citrusov pire, pomarančno marmelado in mandlje. Polento zmešamo s pecilnim praškom in soljo in postopoma vmešajte v testo. Testo vlijemo v model na rezine pomaranč.
- Torto pečemo v pečici na 180 ° na vročem zraku na srednji rešetki približno 45-50 minut, da postane zlato rjave barve. Torto odstranite z roba, ko je še topla, in jo previdno obrnite na tortno ploščo.
- Pomarančno marmelado rahlo segrejte in jo s čopičem razmažite po vročem kolaču.
Namig!
Če imate raje pomarančne rezine sveže, preprosto izpustite 2. korak priprave. Spečete samo torto kot navedeno. Po peki dokončano torto premažemo s plastjo vroče pomarančne marmelade, nato na vrh damo sveže rezine pomaranče ali pomarančne fileje in pomaranče premažemo z malo več marmelade.
Recept Lena Fuchs – www.meinleckeresleben.at