Da se marmelada dobro obdrži, je pomembno, da kozarce in pokrove temeljito očistite. Dajte pokrove in kozarce v lonec z vodo in jih pustite vreti 5 do 15 minut. Nato jih obrnjene navzdol posušite na čisti brisači. Lahko jih celo pomijete v pomivalnem stroju!
- 500 g borovnic, temeljito sperite.
- Položite jih v večji lonec in začnite kuhati na zmernem ognju ter redno mešajte z leseno lopatko. Pustimo kuhati 1 uro.
- Dodamo sladkor in ko je dobro premešan, na močnem ognju ob stalnem mešanju kuhamo približno 25 minut. Redno dolivamo 20 cl vode, da se džem ne prime na dno lonca.
- Kuhanje je končano, ko so borovnice “prosojne” in enakomerno razporejene.
- Na koncu kuhanja dodamo še žličko limoninega soka in pustimo vreti nekaj sekund. Odstavite z ognja in posnemite morebitno peno, ki se nabira na površini.
- Takoj nalijemo v kozarce, napolnimo do roba. Zaprite pokrove in kozarce obrnite na kuhinjsko krpo.
- Pustite, da se kozarci ohladijo. Nato lahko džem več mesecev hranite na hladnem in suhem mestu.
- Po odprtju džem hranite v hladilniku in porabite v roku enega meseca.